Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elib.bsu.by/handle/123456789/104141
Title: Особенности использования школьниками возможностей информационно-коммуникационных сред
Authors: Вачкова, С. Н.
Вачков, И. В.
Keywords: ЭБ БГУ::ОБЩЕСТВЕННЫЕ НАУКИ::Информатика
Issue Date: 2014
Publisher: Минск, БГУ
Abstract: Исследование, проведенное на значительной по объему выборке учащихся 3–11 классов (5889 человек), показало, что школьники всех возрастов активно используют ресурсы разных информационно-коммуникационных сред. Тематика общения в интернете весьма широка: досуг, отношения с товарищами и учителями. Значимость темы учебы с возрастом снижается. Школьные сайты и другие формы виртуальной проекции уклада школы используются учащимися крайне мало. Среди испытуемых выделились четыре особые группы: «интернет-зависимые», «геймеры», «субкультурники» и «яппи». Требу-ется специальная работа по включению членов этих групп в школьную жизнь. A study conducted in a large sample of students from 3–11 grades (5889 people) has shown that students of all these ages use the resources of different information and communi-cation environments actively. The number of subjects of communication in the Internet is very broad: leisure, relationships with friends and teachers. The significance of the subjects of study decreases with age. School sites and other forms of virtual projection of lifestyle school are used by students very little. Among the tested students four specific groups were identified: «Internet addicted», «gamers», subculture groups and «Yapi». Special efforts are requires it order to include the members of these groups into the school life.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/104141
Appears in Collections:2014. Информатизация образования - 2014: педагогические аспекты создания и функционирования виртуальной образовательной среды

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вачкова-80.pdf181,4 kBAdobe PDFView/Open


PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.