Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elib.bsu.by/handle/123456789/208317
Title: Инновационный способ йодирования продуктов питания путем введение новых йодсодержащих функциональных добавок
Other Titles: An innovative way of iodization of food products through the introduction of a new iodine-containing functional additives / C. V. Omelchenko, M. O. Polumbryk, V. V. Litvyak, A. N. Batian, V. А. Kravchenko
Authors: Омельченко, К. В.
Полумбрик, М. О.
Литвяк, В. В.
Батян, А. Н.
Кравченко, В. А.
Keywords: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Медицина и здравоохранение
ЭБ БГУ::МЕЖОТРАСЛЕВЫЕ ПРОБЛЕМЫ::Охрана окружающей среды. Экология человека
Issue Date: 2017
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. - 2017. - № 4. - С. 52-62
Abstract: Разработан инновационный способ йодирования продуктов питания, заметно повышающий йодный статус и проявляющийся в повышении уровня тиреоидных гормонов, что подтверждается результатами исследования йодурии. Анализ свойств комплекса «гость -хозяин» между β-ЦД и йодом указывают на то, что данная добавка может быть перспективной для обогащения пищевых продуктов йодом в современных экологических условиях.
Abstract (in another language): The complex formed by interaction between α-CD and/or β-CD and iodine has developed. It has found, that complex utilization in the human diet resulted in significant rise of urinary iodine excretion, and therefore, these compounds markedly improve iodine status of the humans. The additive can be promising for food fortification with iodine in modern ecological conditions.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/208317
ISSN: 2521-683X
Appears in Collections:2017, №4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
52-62.pdf8,08 MBAdobe PDFView/Open


PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.