Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/228429
Title: Антирадикальные и антиоксидантные свойства природных фенолов и азотсодержащих гетероциклических соединений
Authors: Самович, С. Н.
Свердлов, Р. Л.
Бринкевич, С. Д.
Едимечева, И. П.
Шадыро, О. И.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: 2014
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Свиридовские чтения : сб. ст. Вып. 10. — Минск : БГУ, 2014. — С. 262-276
Abstract: Методом стационарного радиолиза изучено взаимодействие ароматических спиртов, альдегидов, кислот и производных триптофана с кислородцентрированными и α-гидроксиэтильными радикалами (α-ГЭР), которые образуются при радиолизе оксигенированного и деаэрированного этанола и его водных растворов. Установлено, что исследуемые соединения в зависимости от строения с разной эффективностью окисляют α-ГЭР, восстанавливают либо присоединяют их по двойной связи, ингибируя реакции рекомбинации и диспропорционирования указанных радикалов. Триптофан, 5-гидрокситриптофан, серотонин и гидроксилированные производные исследуемых природных фенолов проявляют антиоксидантные свойства, ингибируя радиационно-индуцированное окисление этанола.
Abstract (in another language): The interaction of aromatic alcohols, aldehydes, acids and tryptophan derivatives with oxygen-centered and α-hydroxyethyl radicals (α-HER), which are formed in radiolysis of oxygenated and deaerated ethanol and its aqueous solutions, was studied by steady-state radiolysis. It has been determinted that depending on the structure the compounds under study with different efficiency are able to oxidize α-HER, reduce them to the parent substances or add them to the double bond inhibiting the processes of recombination and disproportionation of these radicals. Tryptophan, 5-hydroxytryptophan, serotonin and hydroxylated derivatives of natural phenols under study showed antioxidant properties, inhibiting radiation-induced oxidation of ethanol.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/228429
ISBN: 978-985-518-993-1
Appears in Collections:Выпуск 10

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
262-276.pdf474,09 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.