Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/241884
Title: | Микробиологическая и энергетическая оценка окультуривания дерново-подзолистой песчаной почвы под действием торфования и землевания |
Other Titles: | Microbiological and energy assessment of cultivation of sod-podzolic sand soil nder the action of peat and loam / E. E. Gaevskii, Ya. K. Kulikov |
Authors: | Гаевский, Е. Е. Куликов, Я. К. |
Keywords: | ЭБ БГУ::МЕЖОТРАСЛЕВЫЕ ПРОБЛЕМЫ::Охрана окружающей среды. Экология человека |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Минск : БГУ |
Citation: | Журнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. - 2019. - № 4. - С. 100-107 |
Abstract: | Приведены результаты исследования по изучению микрофлоры дерново-подзолистой песчаной почвы в процессе окультуривания под действием торфования и землевания. Решение проблемы эффективного использования дерново-подзолистых песчаных почв и повышение их плодородия является важной задачей агропочвоведения и агроэкологии. Окультуривание дерново-подзолистой песчаной почвы торфованием и землеванием повышает содержание органического вещества с 1,4 до 4,1 % и обеспечивает оптимизацию структурной организации микробного комплекса, что проявляется в увеличении показателя видового разнообразия бактериальной флоры с 19,4 до 30,6 %. При этом в окультуренной песчаной почве формируются качественно новые микробные ценозы, видовой состав которых более чем на 50 % отличается от бактериальных комплексов неокультуренной почвы. |
Abstract (in another language): | The paper presents the results of the study on the microflora of sod-podzolic sandy soil in the process of cultivation under the influence of peat and loam. Solving the problem of the effective use of sod-podzolic sandy soils and increasing their fertility is an important task of agricultural soil science and agroecology. The cultivation of sod-podzolic sandy soil under the action of peat and loam soil increases the content of organic matter from 1.4 to 4.1 % and optimizes the structural organization of the microbial complex, which is reflected in an increase in the species diversity of the bacterial flora from 19.4 to 30.6 %. Moreover, in the conditions of cultivated sandy soil, qualitatively new microbial cenoses are formed the species composition of which differs by more than 50 % from the bacterial complexes of uncultivated soil. |
URI: | http://elib.bsu.by/handle/123456789/241884 |
ISSN: | 2521-683X |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2019, №4 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
100-107.pdf | 361,61 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.