Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/249811
Title: Оценка биохимических и дегустационных параметров плодов Prunus cerasus L.
Other Titles: Evaluation of biochemical and tasting parameters of Prunus cerasus L. fruits / N. Y. Kolbas, A. P. Kolbas, A. S. Domas, D. Prvulović
Authors: Колбас, Н. Ю.
Колбас, А. П.
Домась, А. С.
Првулович, Д.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология
Issue Date: 2020
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Биология = Journal of the Belarusian State University. Biology . - 2020. - № 2. - С. 49-57
Abstract: Представлены данные о влиянии содержания сахаров, органических кислот, фенольных соединений (антоцианов, фенолкарбоновых кислот и флавонолов) на органолептические параметры плодов 9 сортов вишни обыкновенной (Prunus cerasus L.). Общее содержание фенольных соединений в 100 г плодов составило 72,52–180,61 мг галловой кислоты, антоцианов – от 32,69 до 259,45 мг цианидин-3-О-рутинозида, фенолкарбоновых кислот – от 48,45 до 75,20 мг кофейной кислоты, флавонолов – от 8,53 до 21,46 мг кверцетина. Наибольшее влияние на дегустационные параметры плодов вишни оказывает содержание антоцианов и сахаров.
Abstract (in another language): Data on the effect of the content of phenolic compounds, including anthocyanins, phenolic acids and flavonols on the organoleptic parameters of fruits of 9 varieties of sour cherry (Prunus cerasus L.) are presented in this article. The total phenolic content varied from 72.52 to 180.61 mg of gallic acid per 100 g of fresh weight (FW) fruit. The total anthocyanins content varied from 32.69 to 259.45 mg of cyanidin-3-O-rutinoside, the total phenolic acids content varied from 48.45 to 75.20 mg of caffeic acid and the total flavonols content varied from 8.53 to 21.46 mg of quercetin per 100 g of FW fruit. The anthocyanins and sugars content of significantly affect in the tasting parameters of sour cherry fruits.
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/249811
ISSN: 2521-1722
Scopus: 10.33581/2521-1722-2020-2-49-57
Appears in Collections:2020, №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
49-57.pdf581,1 kBAdobe PDFView/Open


PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.