Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/249868
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorТарун, Е. И.-
dc.contributor.authorЮшкевич, М. А.-
dc.date.accessioned2020-10-20T11:44:36Z-
dc.date.available2020-10-20T11:44:36Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationЖурнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. - 2020. - № 1. - С. 75-82ru
dc.identifier.issn2521-683X-
dc.identifier.urihttps://elib.bsu.by/handle/123456789/249868-
dc.description.abstractПроведено сравнительное изучение антиоксидантной активности молочных смесей для детского питания. Получены зависимости интенсивности флуоресценции флуоресцеина от логарифма концентрации молочных смесей, из которых графически определены показатели IC50. Наблюдается подавление действия свободных радикалов и возрастание флуоресценции флуоресцеина до 78−96 % при концентрации образцов 0,5 мг/мл. Максимальная антиоксидантноая активность (АОА) получена для молочной смеси «NAN Optipro 1+», показатель IC50 которой составляет 0,58∙10-2 мг(белка)//мл. Минимальные показатели IC50 в расчете на сухое вещество (5,89-6,03∙10-2 мг/мл) получены для молочных смесей «NAN Optipro HA 1+», «NAN Optipro 1+» и «ГА гипоаллергенная 3+».ru
dc.language.isoruru
dc.publisherМинск : БГУru
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen
dc.subjectЭБ БГУ::МЕЖОТРАСЛЕВЫЕ ПРОБЛЕМЫ::Охрана окружающей среды. Экология человекаru
dc.titleАнтиоксидантная активность молочных смесей для детского питанияru
dc.title.alternativeAntioxidant activity of dairy mixtures for child nutrition / E. I. Tarun, M. A. Yushkevichru
dc.typearticleen
dc.rights.licenseCC BY 4.0ru
dc.description.alternativeThe comparative study of the antioxidant activity of dairy mixtures for child nutrition was conducted. Fluorescein fluorescence intensity dependencies are obtained on the logarithm of the concentration of infant formula, from which IC50 values are graphically determined. A suppression of the action of free radicals and an increase in fluorescence of fluorescein up to 78−96 % with a concentration of samples of 0,5 mg / ml are observed. The maximum antioxidant activity (AOA) was obtained for the «NAN Optipro 1+» milk formula, with an IC50 of 0,58 ∙ 10-2 mg (protein)/ ml. The minimum IC50 based on dry matter (5,89-6,03 ∙ 10-2 mg / ml) was obtained for the milk mixtures «NAN Optipro HA 1+», «NAN Optipro 1+» and «HA hypoallergenic 3+».ru
Appears in Collections:2020, №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
75-82.pdf516,03 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record Google Scholar



PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.